Doe hier nieuwe ideeën voor je kinderopvang op!

De kinderopvang van nu ziet er heel anders uit dan de kinderopvang van vijftien jaar geleden! Als je als kinderopvang bij wilt blijven, dan heb je iemand nodig die constant met slimme innovaties en nieuwe ideeën kan komen. In dit artikel vind je wat handige tips en tricks die je direct kunt toepassen in jouw kinderopvang. Lees snel verder en ontdek wat jij zelf kunt doen om jouw kinderopvang flink te verbeteren.

Simpele taken laten digitaliseren

Het belangrijkste in een kinderopvang zijn de kinderen, dat spreekt voor zich. Hoe kan het dus dat zo veel tijd in de kinderopvang niet aan de kinderen besteed wordt? Door middel van online hulpmiddelen kun je een hoop inefficiënte taken laten digitaliseren. Met de website https://www.tadaah.nl/ kun je bijvoorbeeld freelancers inhuren, die voor een korte periode komen helpen. Je hoeft dus zelf niet meer op zoek naar nieuwe collega’s, en kun je tijd besteden aan de kinderen. De juiste tools zorgen ervoor dat je tijd bespaart: dat maakt jouw werk niet alleen efficiënter, maar ook leuker!

Geef voldoende trainingen en workshops 

Zonder goed opgeleid personeel kom je nergens. Om ervoor te zorgen dat jouw team constant goede resultaten blijft behalen, kun je trainingen en workshops inzetten. Uiteindelijk zorgen deze trainingen voor een hogere kwaliteit van de opvang, zelfs als het effect niet direct merkbaar is! Investeren in de toekomst van je medewerkers is gewoon een slimme zet. Zo zorg je ervoor dat iedereen de nieuwste methodes en technieken kent. Ook zullen je collega’s zich meer verbonden voelen met de opvang, en heb je een grotere kans dat ze niet van baan gaan wisselen.

De samenwerking binnen de opvang

Weet je eigenlijk wel hoe jouw team met elkaar omgaat? Door een open communicatie als de norm te hebben, kun je met elkaar veel bereiken. Regelmatige teamvergaderingen en gezamenlijke activiteiten zijn niet alleen praktisch, maar hebben ook een goed effect op de sfeer. Iedereen weet wat er van hen verwacht wordt, en hoe ze elkaar kunnen steunen als het wat minder gaat. Als er een nieuwe collega bijkomt, regel dit dan via een site als Tadaah voor organisaties. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw nieuwe collega ook zonder moeite in het team wordt opgenomen.

Inspirerende activiteiten

Kinderen leren door te spelen en te ontdekken. Daarom is het belangrijk om veel verschillende, uitdagende activiteiten aan te bieden. Denk aan creatieve knutselprojecten, leerzame spelletjes en veel dingen buiten doen. Je stimuleert de ontwikkeling van de kinderen zo op verschillende gebieden. Denk bijvoorbeeld aan hun motorische vaardigheden, taal en sociale interacties.


Daarnaast kun je ook gebruikmaken van themaweken. Kies een thema en bedenk verschillende activiteiten die hierbij passen. Kinderen vinden dit meestal leuk, omdat de week zo wat bijzonderder voelt. Inspiratie voor de themaweken kun je makkelijk online vinden, op sites en blogs over lesgeven. Daarnaast kun je ook altijd samen met je team gaan brainstormen tijdens de vergaderingen. Dat brengt jullie als team ook dichter bij elkaar!